V pondelok s v Prešove začnú neoficiálne MS nepočujúcich žiakov

18.06.2008 Prešov

Prešov 18. júna (TASR) - V dňoch 22. až 28. júna sa v Mestskej hale v Prešove už po 16-krát uskutoční Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov.
Od prvého slávnostného výkopu lopty v roku 1993 sa na týchto neoficiálnych majstrovstvách sveta zúčastnilo dovedna 23 krajín zo štyroch kontinentov. Okrem európskych účastníkov na turnaji hosťovali aj nepočujúci športovci z USA, Izraela či Alžírska. Na 16. ročník sa prihlásilo 16 krajín. Z európskych krajín by malo štartovať Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina a Slovensko. Z Afriky sa očakáva účasť Ghany, Guiney a Nigérie. Z Ázie prihlášky zaslali Azerbajdžan, Uzbekistan a Indonézia. Organizátori očakávajú viac ako 200 účastníkov, ktorých okrem kvalitného futbalu čaká i prijatie u primátora Prešova a tiež bohatý kultúrny program.
Riaditeľ turnaja Vladimír Kohút zdôraznil, že toto podujatie je jediné svojho druhu na celom svete: "Našou snahou je vytvoriť z tohto výnimočného podujatia majstrovstvá Európy alebo dokonca sveta".
Záštitu nad turnajom prevzal primátor mesta Prešov Pavel Hagyari. Hlavným organizátorom je Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí. Spoluorganizátormi turnaja je Ministerstvo školstva SR, Prešovský samosprávny kraj a Združenie organizácii detí a mládeže so sluchovým postihom v SR. Generálnym partnerom je už tradične britská spoločnosť Provident Financial, s.r.o.
Hrať sa začne v pondelok 23. júna zápasmi v skupinách od 7.30 h, slávnostné otvorenie turnaja bude o 10.00 h. Finálové zápasy sú na programe v piatok o 11.30 h.
 

Vyberte región

mark